„It Must Be Heaven“: Nazaret, Paris, New York, Nazaret

De la balconul casei ori al hotelului, de la terasă, pe stradă, în piaţă, parc, îţi poţi face o idee clară despre lumea care te înconjoară. Sau, ca să rămânem în contextul filmului „It Must Be Heaven“, o idee nostimă.

„It Must Be Heaven“ este ca un colaj de scurtmetraje umoristice, felii de viaţă culese din trei locuri diferite, trei culturi diferite – Nazaret, Paris, New York – puse toate într-un lungmetraj absolut splendid. Elia Suleiman, regizor şi personaj central în film, călătoreşte din Palestina în cele două metropole, unde observă oameni şi întâmplări.

Reacţiile lui în faţa acestei comedii umane se ghicesc prin mimică, la fel de sugestivă şi variată ca scenele la care asistă sau faptele care i se povestesc. Elia Suleiman nu vorbeşte deloc în film (exceptând o singură replică) şi nici nu e nevoie să vorbească, pentru că imaginile şi întâmplările în sine sunt cel mai bun mijloc de comunicare în „It Must Be Heaven“, iar expresiile feței regizorului cele mai bune replici.

It Must Be Heaven (2019)
Elia Suleiman în „It Must Be Heaven“

Filmul începe cu o procesiune religioasă în Nazaret, un episod cu multe chei de lectură – paznicii unei biserici refuză să-i deschidă uşa episcopului. Dincolo de interpretări, scena rămâne una esențial comică. Regizorul reia tema şi într-un cadru filmat în Paris, unde uşa unei biserici este tot închisă, dar, în schimb, fără vreun doritor în preajmă să o deschidă. Fragmente de un umor inocent sau absurd, stereotipii, dar și detalii delicate, legate, de exemplu, de trecerea grațioasă a unei palestiniene prin cadru, construiesc tablouri vivante, diferite, fiecare cu farmecul sau paranoia lor, în funcție de orașul vizat.

Tensiunile dintre oameni, egoismul, dar și generozitatea, militarismul generalizat și prezentat în nuanțe parodice, metamorfozele comice ale fricii, omul ca specie, ca personaj, discursuri cu miez, autentice sau forțat diplomatice – nimic nu pare să-i scape observatorului Elia Suleiman. Trecerea cineastului-actor prin lume este urmărită de o întrebare fundamentală: unde te poți simți „acasă“? Unde s-ar putea afla raiul cel adevărat dacă nu în Paris și New York? Mai e aici raiul când spaima atacurilor teroriste e noua armă psihologică?

Răspunsul lui Elia Suleiman îl veți afla vizionând filmul. „It Must Be Heaven“ este distribuit la noi de Independența Film și intră în cinematografele româneşti la începutul anului următor (data premierei nu a fost oficial anunțată). Dar până atunci, filmul poate fi văzut duminică, 24 noiembrie, de la 19.30, la Cinema Muzeul Țăranului, cu ocazia Festivalului filmului palestinian (palestinianfilmfestival.org).