Cat e de recomandat sa folosesti o bara de protectie reparata?

 

Multi romani se grabesc sa apeleze la ajutorul specialistilor din service-urile auto atunci cand bara de protectie a masinii a suferit avarieri sau a fost crapata in urma unui accident. Dar cat este de potrivit in realitate a recurge la o asemenea reparatie? Vorbim despre un element important in caroseria automobilului, care ar trebui sa indeplineasca un rol adecvat de protectie.

Daca ar fi sa privim lucrurile prin prisma legilor ce se impun in privinta acestor elemente, am constatat ca nici un service de la noi din tara nu are voie sa efectueze astfel de reparatii – cel putin nu in mod legal. Bara de protectie avariata in urma unui accident trebuie inlocuita – aceasta este hotararea finala.

Sunt aspecte pe care ar trebui sa le cunoasca fiecare conducator auto. Nu sunt pareri personale, cu fapte concrete, dupa cum mentioneaza Registrul Auto Roman – in ideea de a atrage atentia asupra unui fenomen deloc de trecut cu vederea.

Reparatii la nivelul barei de protectie – pro sau contra?

In general scopul service-urilor de reparatii ar trebui sa fie intocmai de a remedia defectiunile, insa numai in cazul acelor componente auto care permit asta fara sa implice nici o consecinta negativa ulterior.

Uite si un exemplu concret in acest sens, care sa te faca sa intelegi ca este necesara inlocuirea acestor accesorii auto si nu repararea lor. In cazul in care masina ce ar avea in dotare o bara de protectie reparata in service sau pe plan personal ar accidenta un pieton, capacitatea sa de a absorbi socul care se produce in momentul impactului ar fi afectata. Partea cea mai trista legata de acest subiect este ca, desi multi asiguratori stiu care pot fi consecintele, pentru a se scuti de o cheltuiala, prefera sa insiste asupra mecanicilor in a efectua astfel de reparatii. Se intampla asta in ciuda interdictiilor.

Numai in cazul in care gasesti un service auto autorizat sa efectueze astfel de reparatii, ceea ce e exclus, trebuie sa inlocuiesti bara de protectie care a suferit avarieri. La fel este valabil si in cazul celorlalte elemente (ca farurile sau capota) care necesita inlocuire atunci cand sunt fisurate sau deformate. Asta reiese tot din spusele celor de la Registrul Auto Roman.

Dar de ce exista totusi asiguratori care insista asupra reparatiilor barei de protectie? Acestia sustin ca aceste elemente de caroserie pot fi reconditionate, fara a prezenta un pericol in caz de impact. Mai exista si categoria celor care solicita reparatii in cazul jantelor de aliaj care au fost deformate. De asemenea, nu e recomandat a le indrepta, sperand ca o sa ofere aceeasi performanta ca atunci cand erau noi.

In speranta ca am lamurit aceasta problema, mai departe te va interesa cum poti sa faci selectia unei bare de protectie potrivita pentru a o inlocui pe cea defecta. Ei bine, in acest sens, trebuie sa ai in vedere principiul calitatii. Nu te grabi sa scoti banul pentru prima ofera ce iti iese in cale. Fa o analiza a optiunilor si apoi opreste-te asupra celei ce se pliaza cel mai bine pe cerintele tale.

Recomandarea mea este Tuning-car.ro. Intra pe site si descopera bara de protectie potrivita masinii tale, dar si alte accesorii auto utile.