Multe persoane se confruntă cu probleme ale pielii, printre care porii dilatați, pustulele și roșeața. Cum pot fi combătute aceste neplăceri?
Soluții eficiente pentru porii dilatați, pustule și roșeață
Multe persoane se confruntă cu probleme ale pielii, printre care porii dilatați, pustulele și roșeața. Cum pot fi combătute aceste neplăceri?
Cum se pot minimiza porii dilatați
Există două tipuri de pori: unii care eliberează uleiul natural al corpului, numit sebum, iar ceilalți care eliberează transpirație. Uneori, porii care eliberează sebum pot apărea măriți. Potrivit unui studiu din 2016¹, principalele cauze ale porilor dilatați sunt sebumul excesiv (glandele sebacee produc mai mult sebum decât ar fi normal, ducând la apariția pielii grase), scăderea elasticității în jurul porilor (pielea devine mai puțin suplă) și creșterea volumului foliculilor de păr (moment în care porul de la capătul foliculului se înfundă).
Nu este posibil să scapi complet de această problemă, dar există modalități de a reduce aspectul porilor dilatați, folosind produse pe bază de apă, aplicând o mască de argilă și evitând prea multă expunere la soare. Așadar:
- Spălarea feței se face de două ori pe zi, dimineața și seara, sau mai des dacă depui efort și transpiri. Se folosește apă călduță și un produs de curățare delicat, neabraziv și fără alcool, evitându-se frecarea pielii. La final, se tamponează fața cu un prosop curat, fără a freca.
- Dacă folosești machiaj, este esențial să îl îndepărtezi înainte de culcare, pentru a nu-ți bloca porii.
- O dată pe săptămână, tenul va fi exfoliat pentru a îndepărta celulele moarte și excesul de sebum, cu un produs pe bază de acid salicilic, gluconolactonă, acid lactobionic sau acid mandelic.
- O dată pe săptămână se va aplica o mască pe bază de argilă și apă.
- Persoanele cu pori dilatați au de câștigat de pe urma utilizării unor produse care conțin mai mulți umectanți decât uleiuri. Mierea și ureea sunt exemple de umectanți care ar trebui să se găsească în produsele de îngrijire a pielii.
- Nu te expune excesiv la soare dacă ai un ten cu pori dilatați. Când ieși la soare folosește o cremă cu factor de protecție solară cel puțin 30.
Cum se tratează pustulele
Pustulele sunt mici umflături pe piele care conțin lichid sau puroi. De obicei apar ca umflături albe înconjurate de piele roșie, arătând foarte asemănător cu coșurile, dar pot ajunge destul de mari. Pustulele pot fi o formă de acnee cauzată de obicei de dezechilibre hormonale sau modificări hormonale în organism. Se pot forma și atunci când pielea se inflamează ca urmare a unei reacții alergice la alimente, alergeni de mediu sau mușcături otrăvitoare de insecte.
Pustulele mici pot dispărea fără tratament, doar dacă te speli pe față cu apă caldă și un produs specific de curățare de două ori pe zi (ceri la farmacie un săpun și o cremă antiacneică, pe bază de acid salicilic, sulf sau peroxid). Nu folosi pentru pustule produse pe bază de uleiuri sau vaselină.
Dacă pustulele nu trec sau îți apar brusc pe toată fața sau într-o anumită zonă a corpului, acest lucru poate indica faptul că ai o infecție bacteriană. În acest caz, e indicat să te adresezi medicului. Acesta îți va recomanda un antibiotic topic sau oral sau îți poate sugera terapia fotodinamică.
Dacă ai pustule mari și extrem de dureroase și faci febră, te confrunți cu greață, vărsături și diaree, sună la numărul de urgență 112.
Cum gestionezi roșeața tenului
Tenul se poate înroși din mai multe motive:
Dermatita seboreică (afecțiune care provoacă o iritație a pielii, însoțită de roșeață și piele uscată cu aspect de solzi). Dermatologul îți poate recomanda anumite medicamente topice pentru gestionarea dermatitei seboreice – afecțiunea nu se vindecă.
Rozaceea (afecțiune care face ca pielea să se înroșească des). Dacă progresează, roșeața feței durează mai mult sau nu se mai estompează niciodată. Deși rozaceea nu poate fi vindecată, tratamentul poate diminua roșeața. După diagnostic, medicul dermatolog poate face un plan de tratament care să te ajute în gestionarea bolii. De asemenea, poți încerca un serum intensiv anti-roșeață, cu efect antiinflamator și antiiritant, pe bază de ambofenol, neurosensină și apă termală.
O reacție alergică. O vopsea de păr nouă, un săpun nou sau un alt produs de îngrijire ori înfrumusețare poate provoca o afecțiune numită dermatită de contact. Iritația și roșeața dispar după ce nu mai folosești produsul respectiv.
O reacție la un medicament. Unele medicamente pot provoca o reacție asemănătoare arsurilor solare atunci când petreci mult timp în aer liber ziua. De asemenea, utilizarea unui medicament topic, precum cremele cu hidrocortizon, mai mult decât ți-a indicat medicul, poate provoca, de asemenea, o reacție adversă a pielii. E bine ca atunci când ți se recomandă un medicament, să citești cu atenție prospectul pentru a afla dacă e necesar să eviți soarele în perioada de tratament.
Dermatita atopică (eczema). Această afecțiune poate provoca o erupție cutanată care apare brusc, însoțită de mâncărime și înroșirea pielii. Indiferent de locul în care apare erupția cutanată, pielea se simte extrem de uscată, solzoasă și iritată. Pentru a gestiona dermatita atopică, folosește un produs calmant, relipidant, antiprurit și antiinflamator, pe bază de unt de shea, madecasozid și gluconat de zinc.
Psoriazisul (boală atutoimună inflamatorie cronică a pielii, care poate să afecteze fața, scalpul și alte zone). Dacă suferi de psoriazis, zonele de piele afectate sunt îngroșate, roșiatice și cu cruste de culoare albă, care se desprind. Dermatologul îți poate recomanda cel mai potrivit tratament, care va fi însoțit și de unele modificări în stilul de viață.
Cuperoza (afecțiune cronică a pielii, incurabilă). Dacă ai cuperoză, înseamnă că pe față ți-au apărut firișoare roșii grupate de obicei într-un loc (pe nas, în jurul nasului) care sunt de fapt vase de sânge dilatate. Medicul dermatolog poate prescrie anumite medicamente sau poate recomanda terapie cu laser. La domiciliu poți încerca să consumi preponderent alimente și condimente antiinflamatoare (pește gras, broccoli, avocado, ardei gras, roșii, struguri, ceai verde, turmeric, ghimbir).
Lupusul (boală autominună care atacă diferite organe, inclusiv pielea). Unele persoane afectate de lupus pot dezvolta pe față, de o parte și de alta a nasului, o erupție în formă de fluture. De asemenea, pe față pot apărea și alte zone roșiatice sau umflate. Medicul dermatolog este cel mai în măsură să indice tratamentul adecvat.
Lasa un raspuns