Care este numarul de prize necesare intr-o locuinta?

Folosirea aparatelor electrice si iluminatului ne insoteste pe tot parcursul zilei, astfel incat este deosebit de important sa putem sa facem acest lucru usor si comod. Pentru aceasta, este nevoie de o planificare riguroasa a amplasarii prizelor si intrerupatoarelor in fiecare camera, pentru a nu fi nevoiti sa apelam ulterior la prelungitoare incomode si inestetice.

In mediul rezidential se pot utiliza tot felul de alte prize care teoretic sunt electrice. In acest articol vom vorbi despre numarul prizelor dintr-o locuinta, inaltimea la care acestea sunt amplasate si de ce le amplasam acolo. 

Numarul de prize necesare intr-o locuinta

Probabil nu vor fi niciodată suficiente prize intr-o casa, mereu se va gasi un dispozitiv care are cablul prea scurt sau o priza care e pozitionata prea departe. De aceea inainte sa ne gandim cum sa ne decoram casa, este bine sa ne gandim la numarul de prize de care avem nevoie si unde le plasam pentru a fi cat mai la indemana.

In camera de zi avem nevoie de doua prize modulare duble/triple care ar trebui sa ajunga pentru zona televizorului si o alta priza dubla, cu un eventual triplu in ea, ar fi necesara pentru birou. Ne-ar mai trebui o priza dubla langa canapea pe care o vom folosi ocazional pentru incarcator, lampadar si pentru gadgeturi sau aspirator.

In dormitor avem nevoie de cate o priza dubla langa fiecare noptiera pentru veioza si pentru incarcatorul telefonului, laptopului, tabletei etc. pe care le putem folosi si pentru aspirator atunci cand facem curat si mai avem nevoie de o priza dubla pentru televizor.

In baie desi nu este recomandata o priza, putem pune una cat mai departe de cada si chiuveta, cu capac special anti umezeala pentru a avea unde conecta aparatele de ingrijire personala: uscatorul de par, placa sau ondulatorul.

Pe hol este binevenita o priza, simpla de data aceasta pentru aspirator sau alte electrocasnice pentru curatat.

In bucatarie, lucurile se complica. Asa ca trebuie sa pozitionezi cat mai eficient prizele de la bun inceput pentru ca folosirea eventuala a prelungitoarelor aduc mai multe neplaceri decat beneficii. Frigiderul si aragazul trebuie sa aiba prize separate, pentru ca de obicei sunt departate una de alta. Este recomandat ca priza din apropierea mesei sa fie libera, deoarece ea se va folosi pentru mixer sau alt electrocasnic mic. In zona blatului ar fi necesare 3-4 prize libere pentru cafetiera, prajitor sau filtru de apa, cuptor cu microunde sau hota. Tine cont de faptul ca electrocasnicele mari precum frigiderul, lada frigorifica ori masina de spalat, au nevoie de prize cu impamantare. Cei care doresc, pot alege sa traga fire exact langa bancul de lucru pe care ulterior le pot masca cu ajutorul unor profile prefabricate.

Gandite in felul acesta, au sanse ridicate sa fie deajuns si sa nu te mai confrunti cu problema prizelor sau a miilor de prelungitoare de acum incolo, ce, trebuie sa recunoastem, sunt probleme deosebit de enervante.

Pentru prize si intrerupatare de calitate, magazinul online DiversMarket.ro iti pune la dispozitie o gama variata de tot felul de modele cu doze rotunde, aparente sau modulare. Comanda cu incredere si asigura-ti numarul necesar de prize caminului tau!