Tipuri de certificari ale lemnului

Despădurirea este o problemă serioasă care face ravagii în pădurile din întreaga lume. Incendiile, agricultura, creșterea animalelor și exploatarea lemnului sunt unele dintre cauzele majore ale defrișării al cărei impact crește efectele schimbărilor climatice și distruge biodiversitatea.

Prima definiție a gestionării durabile a pădurilor a apărut în Conferința ministerială a ONU de la Rio de Janeiro în 1992, deși preocupările cu privire la defrișări și necesitatea de a controla extracția și manipularea lemnului existau cu ani înainte. În prezent, există două tipuri majore de certificări la nivel mondial:

1. FSC: A fost în înființat în 1990, când defrișarea a început să fie considerată o problemă globală, iar mai multe companii care au consumat sau produs lemn au decis să se întâlnească în California pentru a căuta un mod de control. Astfel, sa convenit la crearea unui sistem care să identifice în mod fiabil gestionarea pădurilor atunci când vine vorba de producerea de produse secundare din lemn. Trebuia să demonstreze că era oarecum o metodă durabilă și responsabilă. Astfel, a luat ființă Forest Stewardship Council, ca o organizație non-profit.

2. PEFC: Este o organizație profesională și internațională fără scop lucrativ, care promovează gestionarea durabilă a pădurilor și certificarea materiilor prime de origine forestieră. În prezent, este alcătuit din 38 de organizații de pe tot globul și a luat ființă în 1998 ca inițiativă voluntară a sectorului privat forestier, concepută să îndeplinească criteriile și indicatorii Conferințelor ministeriale privind diferitele regiuni climatice. Acesta este Programul de avizare pentru certificarea pădurilor.

Despre ce sunt aceste certificări?

Aceste două tipuri de certificare sunt concepute pentru a asigura un management forestier ecologic, benefic din punct de vedere social și viabil din punct de vedere economic. Acest lucru este realizat prin evaluarea pădurilor și a companiilor din sectorul lemnului care sunt supuse în mod voluntar acestei evaluări de certificare, ceea ce implică o valoare adăugată, deoarece garantează originea legală și durabilă a materiilor prime.

Procesul se realizează prin verificarea diferitelor etape, de la pădure până la produsul final.

certificare de management forestier. Un audit are loc în pădure și apoi managerului sau proprietarului i se acordă certificarea odată ce toate cerințele sunt îndeplinite.

– Certificarea lanțului de custodie. Auditul are loc în cadrul companiei care transformă lemnul sau alte produse de origine forestieră, care provin din pădurile deja certificate FSC sau PEFC, până la obținerea diferitelor produse de consum (hârtie, mobilier, carton etc.). Produsele forestiere care nu pot dovedi originea lor durabilă au cel puțin șansa de a garanta originea lor legală; în acest caz, ne referim la:

– Lemn din surse controlate. Verificând conformitatea acesteia cu reglementările privind exploatarea pădurii, este posibil să se asigure că Regulamentul UE privind lemnul (EUTR) este respectat; atât PEFC cât și FSC marchează acest lemn ca provenind din surse controlate.

Structurile ambelor certificate sunt foarte similare atât PEFC, cât și FSC sunt sisteme recunoscute în toate politicile publice privind achizițiile responsabile, precum cele adoptate de UE, Marea Britanie, Japonia, Germania și altele.

Principala diferență este că, pe baza unor principii și criterii globale, prin intermediul organismelor de certificare autorizate, FSC certifică pădurile din orice parte a lumii, în timp ce PEFC solicită formarea unui forum național care să ajungă la un acord privind reglementările de gestionare durabilă a pădurilor și este realizat doar la nivel național la nivel de țară, cu necesitatea suplimentară de a trece o procedură de recunoaștere reciprocă pentru a putea fi considerată un sistem PEFC.

De ce ai nevoie de certificare?

1. Gestionarea durabilă a pădurilor are avantaje pentru mediu; reduce riscul de incendii, previne defrișările, păstrează biodiversitatea, contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și păstrează apa și solul …

2. Oferă beneficii economice, deoarece îmbunătățește productivitatea prin simplificarea exploatării și utilizării pădurilor.

3. Pădurile nu produc doar lemn, ci și plută, lemn de foc, rășini, pășuni … acest lucru aduce beneficii oamenilor, deoarece generează locuri de muncă și bunăstare socială.

4. Grija pentru mediu contribuie la dezvoltarea zonelor rurale și încurajează activitățile de agrement în aer liber.

Dacă dorim să ne păstrăm pădurile, astfel încât acestea să continue să absoarbă CO2 pe care îl emitem în atmosferă, să mențină ciclul apei și să prevenă defrișările, secetele și o creștere a încălzirii globale, este responsabilitatea noastră ca și consumatori să solicităm mereu certificarea lor.

Cumpărând produse din lemn certificate, ne asigurăm că provin dintr-o producție responsabilă și durabilă.