Colecția Moschino primăvară-vară 2021. Minunatul teatru de păpuși al lui Jeremy Scott

Moda e un joc. Sau asta ar trebui să fie, înainte de a fi o industrie de multe miliarde de dolari. Acesta pare să fi fost mesajul pe care Jeremy Scott, directorul de creație al casei Moschino, l-a transmis prin intermediul colecției prezentate de marionete, în septembrie, în cadrul Săptămânei Modei de la Milano.

La prezentarea colecției Moschino primăvară-vară 2021, locul modelelor a fost luat de marionetele confecționate de Jim Henson Shop, iar hainele și accesoriile au fost reduse la scară. Nici audiența nu a fost uitată: cei mai importanți redactori de modă, care, de obicei, ocupă locurile din rândul întâi la show-uri, au fost reprezentați de propria păpușă – printre ei, redactorii-șefi ai edițiilor americană și engleză ale revistei Vogue, Anna Wintour și Edward Enninful (după prezentare, fiecare fashion editor a primit cadou propria marionetă).

Jeremy Scott a fost dintotdeauna o personalitate puternică și nonșalantă, chiar dacă în gimnaziu și liceu nu a avut o viață ușoară, fiind în mod constant hărțuit pentru felul în care se îmbrăca. De la 14 ani a început să învețe franceza și japoneza fiindcă voia să fie designer de modă. Printre cei pe care îi admiră se numără Jean Paul Gaultier, al cărui stil rebel timpuriu este recognoscibil în creația și atitudinea lui Scott. A studiat apoi la Pratt Institute din New York, una dintre cele mai reputate școli de modă din lume și, înainte să vină la Moschino în 2013, a lucrat pentru Adidas, colaborând cu majoritatea celebrităților din industria muzicală, de la Madonna, Katy Perry și Bjork, până la Beyonce, Demi Lovato, Nicki Minaj, Justin Bieber, Kanye West și Miley Cyrus.

Astăzi în vârstă de 45 de ani, Jeremy Scott este văzut în branșă drept „ultimul rebel al modei” sau „cel mai impertinent designer pop”. De fapt, șansa lui Scott este că i se permite să fie el însuși, să se exprime pe sine – sau a știut să-și câștige acest drept. Designeri poate mai talentați decât el creează astăzi copleșiți de „greutatea” unui brand, a cărui tradiție bogată devine adesea o sursă de limitare și nu de inspirație. Dacă mulți creatori se mulțumesc să reinterpreteze trecutul și să se conformeze direcțiilor date de managementul casei de modă, ori de departamentele de marketing și vânzări, Scott refuză statutul de funcționar și creează. Iar ceea ce face pentru Moschino – rochiile de anul trecut, inspirate de stilul Mariei Antoaneta, sau colecțiile Anime Antoinette și Anime Cross Stitch Print din primăvara aceasta – demonstrează, înainte de toate, originalitate, și apoi deplina libertate a unui act creativ care nu se traduce neapărat prin produse practice și, poate, cu atât mai puțin vandabile.
Scott este un artist autentic și un păpușar de geniu. În mâinile lui, kitsch-ul își confirmă statutul de artă. Și, pentru binele și viitorul senin al industriei fashion, să sperăm că Scott nu este nici ultimul rebel, nici ultimul creator, nici ultimul original, ci doar unul dintre numeroșii posesori ai acestor calități, designeri care vor ști să facă astfel încât moda să-și păstreze amuzamentul, autoironia, exuberanța și, nu în ultimul rând, spiritul ludic.